VAD ÄR PICKLEBALL?

Pickleball är en av de snabbast växande sporter i USA under de senaste åren.

Sporten har funnits sedan 60-talet men de senaste åren växer den så det knakar. I Sverige finns Pickelball förbundet som ordnat SM sedan ett antal år och sporten kan spelas i princip varsomhelst inne som ute. Här på Pickleball Borås kommer vi ha professionella banor som ger den där lite extra känslan.  Det tar inte många minuter innan du, din familj och vänner snabbt är igång med spelet, så välkommen till oss på Pickleball Borås.


Ta en titt på dess filmer som visar hur sporten utförs.

REGLER

01

03

SERVE


Serven slås med underhandsslag. Servaren ska vara placerad bakom baslinjen och serven ska slås diagonalt in i serverutan på andra sidan nätet. Man har bara en serve i pickleball.

POÄNG & MATCH


Matcherna spelas till 11, och man måste vinna med två poäng. Man får poäng i egen serve. Servaren fortsätter serva till dess laget förlorat bollen. I dubbel går därefter serven över inom laget och först när den andre servaren förlorat sin serve går serven över till motståndarna. Regeln har ett viktigt undantag. Det lag som börjar serva får bara en serve.


Poängställningen anges i nummerserier om tre – först anges servande lags poäng, därefter mottagande lags poäng och slutligen anges om det är servare ett eller två som har serven. Som exempel betyder 3-7-1 att servande lag har tre poäng, mottagande lag sju poäng och att servande lag ska serva med sin första servare.

02

04

RETUR & DET TREDJE SLAGET


Varken servereturen eller slaget efter, det tredje slaget får slås på volley. Det innebär att mottagande lag måste låta bollen studsa innan de returnerar bollen och att servande lag måste låta returen studsa innan de slår bollen över nät. Efter returen får spelarna slå bollen både på volley eller efter en studs i marken.

"KÖKET"


På båda sidor om nätet ligger det s k ”köket”. Spelarna får inte gå in i köket om inte bollen studsat i köket först. Köket är alltså en ”no-volley zone”. I Pickleball går man som spelare därför inte närmre nät än till köksgränsen om det inte krävs för att slå över en boll som studsat i köket.